Cu autobuzul sau autocarul la Alba Iulia
Alba Iulia, România | © xalanx - depositphotos.com
Dacă vă doriți să ajungeți la Alba-Iulia (www.visitalbaiulia.com), reședința județului Alba și unul dintre cele mai frumoase orașe istorice ale țării, trebuie să știți că aveți de ales dintre mai multe variante de a călători: cu autocarul, cu trenul sau chiar cu mașina personală.
Poate cea mai bună variantă pe care o puteți alege este varianta de autocar Alba Iulia, aceasta având un raport calitate-preț foarte convenabil oricărui pretențios și oricărui buzunar. Astfel vă veți putea relaxa în scaunul confortabil și puteți admira priveliștea fără stresul de a fi șofer. Pentru cei care preferă trenul, aveți la dispoziție și această variantă. Trebuie să fiți însă atenți deoarece o astfel de călătorie poate, de multe ori, să coste și să dureze mai mult decât una cu autocarul. Un alt beneficiu este că orașul se află chiar între alte două orașe importante ale româniei, Sibiu și Cluj Napoca.
Odată ajunși în orașul Alba Iulia vă veți găsi într-un loc sacru unde în urmă cu mai bine de 2000 de ani s-a aflat castrul roman Apulum. Având o istorie lungă, Alba Iulia a fost reședința principilor Transilvaniei de-a lungul epocii medievale și locul de desfășurare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 unde s-a legitimat popular unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. Populația orașului este de aproape 64000 de locuitori în majoritate români dar și maghiari și rromi.
Transportul în comun în interiorul orașului se face prin intermediul unor autobuze care circulă între cele mai importante locuri și obiective. În plus, Gara din Alba Iulia este, încă din secolul 19, capătul liniei ferate Budapesta-Arad-Alba Iulia.
Despre Alba Iulia
Cea mai cunoscută și importantă zonă turistică de aici este Cetatea Alba Carolina, pusă în valoare și dezvoltată de către Carol al VI-lea. Fortăreața a fost construită încă din anii 1716-1735 după un plan al arhitectului Giovanni Morando Visconti, având formă de stea și 7 bastioane și fiind cea mai impresionantă cetate de acest tip din sud-estul Europei. Principalele obiective turistice din interiorul cetății dunt Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Încoronării, Muzeul și Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Celula lui Horea, Cloșca și Crișan, Palatul Principilor, Universitatea 1 Decembrie și Obeliscul ridicat în cinstea lui Horea, Cloșca și Crișan. Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail este cel mai valoros monument de arhitectură din Transilvania. Acesta este construită în stil romantic târziu, fiind de aceeași vârstă cu celebra Catedrală Notre Dame de Paris, datând încă din anii 1247-1291.
În cazul în care vizitați prea mult și ați obosit, vă puteți așeza oricând la o masă într-unul dintre multele restaurante cu specific tradițional din oraș. Acolo puteți servi bucate tradițioanale din Țara Moților, ”unde totul e bio fără ca nimeni să-și pună măcar problema aceasta”. Printre felurile de măncare se numără păsatul, balmoșul, cirul, zama din cap de miel sau gușița. Poate unul dintre cele mai interesante lucruri de aici este acela că majoritatea restaurantelor sunt amenajate în stil medieval, cinstind astfel calitatea de oraș medieval a Alba-Iuliei și oferind turiștilor o experiență deosebită.